20 Şubat 2012 Pazartesi

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ


Göz kapakları kişinin yaşlanma belirtilerinden en çok nasibini alan bölge.  Söz gelimi, yüz bölgesinde başlayan cilt sarkmaları, çizgiler, kırışıklıklar ilk önce göz kapağına etki eder. Göz kapağının derisi çok ince olduğundan ve işlevi gereği çok hareket ettiğinden erken deformasyona uğraması, erken kırışması, erken aşağıya doğru sarkması kaçınılmaz oluyor.

Alın çevremiz yaşımız ilerdikçe yer çekimine yenik düşer ve aşağıya doğru inmeye başlar. Alın ile birlikte kaşlarımızda göz kapaklarımızın üzerine inerek baskı yaparlar ve böyle göz kapakları hem alın hem de kaşların ağırlığını kaldıramadığı için aşağıya doğru kayar.

Göz kürelerimizi çevreleyen, yağ torbalarını alt göz kapaklarımızdan ayıran, bir nevi bariyer görevi gören elastik bir zar sayesinde göz kapaklarımız estetik olarak sorun yaratmayacak bir görüntü verir bize. Ancak yaşımızın ilerlemesi ile birlikte koruyucu bu elastik zar gevşemeye başlar gücünü kaybeder ve artık yağ torbalarını taşıyamayacak duruma gelir.Sonunda da yağlar dışarıya taşar ve ”göz torbaları” dediğimiz sorun ortaya çıkar.Yani göz torbalarımızın olmasının sebebi göz kapaklarımızda fazla yağ birikmesi değil burada bulunan bariyer görevindeki elastik zarın zayıflamasıdır.Bu elastik zarın düzeltilmesi yağ torbalarından kurtulmamızın tek çaresidir.

Bedenimizdeki en ince deri olan göz kapakları derisi, altındaki kaslara yapışık halde bulunur ve bu kasların her hareketinde yani gözlerimizi her açıp kapattığımızda bu kaslar hızla çalışır ve kaslara yapışık olan çok ince göz kapağı derisi kırışmaya ve sarkmaya başlar.Gözlerimizin yanlarındaki ”kazayağı” dediğimiz kırışıklıkların oluşma sebebi de budur zaten.

Başarılı bir göz kapağı ameliyatı olmamız nelere bağlıdır?

Göz kapaklarımız yüzümün hemen hemen bütün alanından etkilenerek sarkmaya, kırışmaya başladığı için göz kapağı ameliyatına bir bütün olarak yaklaşılması gerekir. Yani göz kapağı sarkmasına, kırışmasına sebep olan yüzdeki bütün alanlar gözden geçirilmelidir.

İlk önce gözlerimizin altında yanağımıza doğru inen derin bir çukur varsa önce bu çukur alan doldurulmalıdır.Çünkü standart alt göz kapağı estetikleri bu probleme çözüm getirmez aksine bu çukurluk sorununu derinleştirebilirde. Bu çukur bölge, gözaltı torbalarındaki yağların aşağıya doğru indirilmesi ve yanakların yukarıya doğru kaldırılması ile yok edilmelidir. Böylece elmacık kemiklerimizden alt göz kapaklarımıza doğru dümdüz bir görüntü oluşur buda bizim daha genç bir görünüme sahip olmamız için mecburi kuraldır.

Yanaklarımızda ciddi derecede bir sarkıklık varsa öncelikle bu sorunda mutlaka düzeltilmelidir..Bunun içinde endoskopik yöntemler kullanılabilir,yanaklar kaldırılabilir veya göz kapağı ameliyatı yapıldığı sırada orta yüz bölgesini yukarıya doğru çekmek mümkündür.

Yine başarılı bir göz kapağı ameliyat sonucuna kavuşmak istiyorsak alın çevremizi de mutlaka değerlendirmeliyiz.Örneğin alın ve kaşlarımız gözlerimizin üzerine yığılmışsa bunlar düzeltilmeden direk göz kapağı ameliyatı olmamız bir şey ifade etmez.  Önce alın kısmımızdaki deforme kaldırılmalı, gerdirilmeli sonra kaşlarımızla orantılı konuma getirtilmelidir.

Bu tip sorunlar var ise ve bu sorunlar ortadan kaldırıldıktan sonra göz kapağı ameliyatına geçilirse, göz kapağındaki sadece deri ve kaslara müdahale edilerek fazlalıkları alarak ortaya çok başarılı bir sonuç çıkacaktır.

Göz kapağı ameliyatında bizi neler bekliyor?

-Göz kapağı ameliyatında tercihe göre lokal anestezi veya genel anestezi uygulanır.
-Ortalama 1 ila 3 saat arasında ameliyat süresi geçiririz.
-Ameliyat ağrılı bir ameliyat değildir ve aynı gün taburcu oluruz.
-Evimize geçtiğimizde ilk birkaç gün sızı olursa hafif bir ağrı kesici yeterli olur.

Gözlerimizde şişme ve morarma bazen 4-5 gün sürer, bazen de 1 haftaya geçer. Bu yüzden ameliyat sonrası işlerimizi ona göre ayarlamamız gerekir zira mor ve şişmiş gözlerle iş ve sosyal hayat içinde yer almak hayli zor olacaktır.

Ameliyattan sonraki 5.gün dikişlerimiz alınır ve bu 5 gün içinde pansuman yapılmaz dikişler alındıktan sonra pansumana geçilebilir.

Göz kapağımıza atılan dikiş yerleri ve dikişin estetik dikiş olması sebebiyle ameliyat sonrası dikiş izi sorunumuz olmaz.

İlk iki haftamızı yavaş yürüyüşlerle geçirebiliriz.Ağır sporlar veya koşu için 3-4 hafta beklememiz daha sağlıklı olacaktır.

Göz kapağı ameliyatımızın net sonucunu 3 ay içinde artık tamamen görebiliriz ve bu etkili sonuç 5 ila 10 yıl kadar devam edebilir. 5 ila 10 yıllık süreç sonrası tekrar ihtiyaç duyulursa gerekli tetkikler sonrası tekrar ameliyat olunabilir.

Her tür estetik ameliyatta olduğu gibi göz kapağı estetik ameliyatında da mutlaka tam teşekküllü bir hastane ortamında ve uzman hekim yada hekimler tarafından ameliyat olmamız gerekiyor.

1 yorum:

  1. Bence ameliyata gerek yok dünyagöz hastanesinde pelleve teknolojisiyle ağrısız sızısız kırışıklıktan kurtulabilirsiniz ;)

    YanıtlaSil