14 Mart 2012 Çarşamba

ERKEN DOĞUM


Gebelik süresini dik¬kate almaksızın, doğan bebeğin ağırlığı¬nın 2500 gramdan az olduğu vakalar “erken doğum” diye nitelendirilir. Yeni doğanın ağırlığı 1100 gramdan az ise (takriben, 28 haftalık bebeğin kilosu) be¬beğin yaşama olanağı yok gibidir. Ağır¬lıkları 2000 gramın üzerinde olan bebek¬lerin ise, uygun bakımla, % 96′sı yaşa¬yabilmektedir.
Erken doğumun nedenle¬ri, vakaların çoğunda bilinmemektedir, fakat tüm doğumların üçte ikisinde et¬ken, çoğunlukla gebelik, kanama veya preeklampsi’dir. Genellikle, erken do¬ğumla fakirlik arasında bir paralellik var¬dır. Erken doğan (prematüre) bebekler, enfeksiyona karşı korunmalı ve bundan ötürü de ayrılabilecekleri ayrı bölümler¬de bakılmalıdır. Bu bebekler gerekirse kuvöz içinde, sıcak tutulmalı, yutma ve emme yeteneklerinin varlığından emin olmadıkça, ağız yolundan beslenmemelidir. Aksi halde, solunum yoluna kaça¬cak sütle, akciğer enfeksiyonlarına yol açılabilir.
Erken doğum:Erken doğum, yeni doğmuş olan bebeklerin ölüm sebeplerinin neredeyse yüzde 80′inden sorumludur. Erken doğmuş bebeklerin gelişim ve büyümeleri zamanda doğmuş bebeklere göre daha yavaş olmaktadır. Erken doğmuş bebeklerin, görme, solunum, duyma ve santral sinir sistemlerinin gelişimlerinde problemler yaşanmaktadır. Bunu yanında erken doğmuş bebekler okul çağlarına geldiğinde çeşitli sıkıntılarla karşılaşmaktadır.
Erken doğum bakımından risk artıracak faktörler:
 • Önceki gebeliklerde erken doğum tehdidi atlatmış olmak.
• Önceki doğumda erken doğum yapmış olmak.
• Çoğul gebelikler
• Rahim ağzında önceden yapılmış olan işlemler
• Döl yatağı içinde miyom bulunması.
• Hamilelik döneminde böbrek iltihaplanması yaşamak
• Hamilelik döneminde safra kesesi ameliyatı, yumurtalık ameliyatları gibi cerrah iyi bir takım işlemlere maruz kalmak
• Gebelik dönemin ilk üç ayında kanama yaşamak
• Rahim içinde gebelik önleyici araç varken gebe kalmış olmak
• Gebelik yaşının yanlış hesaplamalara maruz kalması
Erken doğum tehdidi bulguları
• Fazlasıyla gelen akıntıların veya vajinal kanamaların olağan dışı derecede artma göstermesi
• Karın bölgesinde ve kasık bölgesinden dayanılmaz ağrılar
• Şiddetli bel ağrısı
• Adet döneminde çekilen sancılara benzer sancıların günden güne artış göstermesi
• Rahimde sürekli bir gerilme hissi
• Sayıldığı zaman bir saat içinde altıdan fazla kasılma hissinin olması
• Vajinada beliren aniden oluşan bu çok miktarda sıvı boşalması
Erken doğum tehdidi tanısı nasıl konmaktadır?
Erken doğum tehdidi tanısı, rahim ağzında gelişen bazı değişiklere bakarak konulur. Şayet rahim ağzı olması gerekenden daha yumuşak ise, ön tarafa doğru dönmüş ve kısalmaya başlamış ise, erken doğum tehdidi başlamış demektir. Yalnızca kasılmalar hissetmek erken doğum tehdidi demek değildir.
Erken doğum tehdidin tedavisi:Erken doğum tehdidi tedavisinde, ilki amaç mevcut aktiviteyi kısaltıp, sıvı alımını çoğaltmaktır. Erken doğum tehdidi yaşıyorsanız kesin kar hastaneye atmanız gerekir ve şart olmadıkça yataktan kalkmamanız gerekir. Erken doğum tedavisinde öncelikle damar yolundan serum verilir. Doktor gerekli gördüğü taktirde bu serumun içersine tokolitik ilaçlar koyar. Bu tokolitik ilaçlar rahim kasılmalarını dindirecektir.
Erken doğum ve bebek sağlığı:Erken doğum durumunda bebeğin sağlığı ne kadar erken doğduğuna bağlıdır. Şayet bebek 35 haftadan sonra doğmuş ise, genelde bir kaç gün içerisinde anneyle birlikte taburcu edilir. 35 haftadan daha önce doğan bebekler ise olması gereken doğum tarihinin ne kadar kaldıysa bu süreç kadar hastanede kalır.
Olması gereken tarihten önce doğan bebekler, küvöz dışında bir ortamda yaşayamazlar. Erken doğan bebeklerin yeni doğan yoğun bakımına ihtiyaçları vardır.
Erken doğumla dolmuş olan ve bekler sistem ufak oldukları için hem de organları olması gerektiği kadar gelişmediği için türlü sıkıntılar yaşarlar. Bu sıkıntılar genelde akciğerlerinde, kara ciğerlerinde, solunum sistemlerinde, ve çat ısılarını dengede tutmakta, kan şekerlerini ayarlamakta zorluklar yaşarlar. Vitamin eksiklikleri dışarıdan damar yoluyla takviye edilir. Erken doğumla dünyaya gelmiş olan bebeklerin karaciğerlerinde bazı fonksiyonlar tam olarak çalışmadığı için sık sık sarılık hastalığı görünebilir.
Erken doğumla doğan bebeklerin illerinde yaşayabilecekleri sıkıntılar
Duyman görmen algılamada zorluk çekerler. Ancak gelişen tıp sayesinde erken doğumla doğmuş olan bebeklerin çoğu gelişmiş tedavi yöntemleri sayesinde bu sıkıntıları yaşamaya biliyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder