Lor Peynirli Hanımeli Poğaçası
• 1 çay bardağı eritilmiş margarin
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 adet yumurta
• 1 yemek kaşığı sirke
• 1 paket kabartma tozu
• 1/2 çay kaşığı tuz
• 7 çay bardağı un
• 1 adet yumurtanın sarısı .
• 1 yemek kaşığı çörekotu
• 2 su bardağı lor peyniri
• 1/2 demet maydanoz
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 3 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:
• Eritip ılıttığınız margarini ve sıvıyağı yoğurma kabına aktarın. Yoğurt, sirke ve yumurtayı ekleyip kabartma tozu ve tuzu da atıp karıştırın. Unu da ilave edip hamuru pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekir.
• Hamuru üzeri örtülü halde yaklaşık 30 dakika dinlendirin.Diğer taraftan iç harcını hazırlamak için; incecik doğradığınız soğanı, kırmızı pul biberi bir kaseye koyup karıştırın. Üzerine yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince doğradığınız maydanozu ve lor peynirini katıp tekrar harmanlayın.
• Dinlenmiş olan hamurdan ceviz büyüklüğünde 15 adet parça koparın. Hamur parçalarını tezgahın üzerinde inceltip pasta tabağı büyüklüğüne getirin.
• Hazırladığınız yufkaların üzerine birer tatlı kaşığı peynirli harç koyup hamurları ikiye katlayın.
Hamurlan bıçakla üçgen şeklinde parçalara ayırın. Üçgen börekleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp kenarlarına çörekotu serpiştirdikten sonra 175 dereceye ayarlı fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 45-50 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılık ya da sıcak olarak servis yapın.
Kağıt Helva Tatlısı
Malzemeleri:
• 2 adet kağıt helva
• 2 dilim bayat ekmek içi
• 2 çorba kaşığı kakao
• 1 çorba kaşığı neskafe
• 1 su bardağı süt
• 4 çorba kaşığı tahin
• 8 çorba kaşığı pekmez
• 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Hazırlanışı
Önce pastanın sosunu hazırlamak üzere geniş bir kasenin içine kakaoyu ve neskafeyi koyun. Süt ve tahini ekleyin pekmezi ilave edin ve çatalla iyice çırpın. Bu arada bayat ekmek içlerini mutfak robotunda bulgur tanesi oluncaya kadar çekip inceltin. Sonra da pekmezli sosun içine çekilmiş ekmek içlerini katıp, tekrar karıştırın.
Tüm malzemeleri iyice karıştırarak koyu muhallebi kıvamındaki sosu hazırlayın. Öte yandan geniş bir servis tabağının içine birinci kağıt helvayı koyun üzerine sosun yarısını kaşıkla sürüp ceviz içinin yarısını serpiştirin. Tekrar ikinci kat kağıt helvayı üzerine kapatın. Sosun kalınlığını en üste kalın bir tabaka halinde yayın. Kalan ceviz içleriyle süsleyin ve buzdolabına koyarak bir gece bekletin. Çıkarın ve keskin bir bıçakla dilimleyerek servise sunun.
Mayalı Poğaça
MALZEMELER
1 YUMURTA (AKI, SARISI AYRILIR)
1/2 PAKET MARGARİN VEYA TEREYAĞI
1/2 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
3/4 SU BARDAĞI SÜT
1 PAKET YAŞ MAYA (40 GR.)
4 SU BARDAĞI UN
SUSAM VEYA HAŞHAŞ TOHUMU
1 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKER VE TUZ
İÇİ İÇİN
100GR.BEYAZPEYNİR
VEYA LOR PEYNİRİ
3 ORTA BOY PATATES (HAŞLANMIŞ)
1/2 DEMET MAYDANOZ
HAZIRLANIŞI:
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, yumurta akını, eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, tuzu ekleyip özlü binhamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur 2 misli kabarana dek mayalandıralım. Bu arada poğaçanın iç harcını hazırlayalım. Haşlanmış patatesleri rendeleyerek içine ezilmiş peyniri, kıyılmış maydanozu, karıştıralım. Mayalanan hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp önce yuvarlayıp sonra yassıltahm. Ortalarına, hazırladığımız içten 1 çorba kaşığı ilave ederek hamur kenarlarını üstte toplayıp büzerek kapatalım. Margarinle yağlanmış fırın kabına hamurları ters çevirerek yerleştirelim. Hamurların ikinci kez mayalanması için oda sıcaklığında 1/2 saat daha bekletelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek, önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında, altları üstleri pembeleşene dek pişirelim.
Kalbura Bastı Tatlısı
Malzemeler : 4 su b. un
200 gram tereyağı
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 kase ceviz
Şerbeti için:
1 dilim limon
4 su bardağı su
1 kilo gram şeker
Yapılışı:
Karıştırma kabına dört su bardağı unu alın.Üzerine tereyağı,zeytinyağı,pudra şekeri,yoğurt,bir tane yumurta,bir paket kabartma tozu ekleyip bütün malzemeyi karıştırarak iyice yoğurun.Rendenin küçük yönüyle hamurdan kaysı büyüklüğünde parçalar kopartıp yassı bir şekilde açın.Hamurun içine ceviz ekleyerek kapatın.
Bu biçimde hamurları fırın tepsisine koyun.Daha önceden ısıtılmış olan 180 C’lik fırında pişirin. Şerbeti için tencereye dört su bardağı su ve bir kilo gram şeker ekleyin.Üzerine bir dilim limon ekleyip şerbeti iyice kaynatın. Kalbura bastıyı fırından aldıktan sonra üzerine şerbeti ilave edin.Şerbeti içine çektikten sonra sunumu yapabilirsiniz.
Karakız Tatlısı
GEREKEN MALZEMELER
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı şeker
1/2 paket margarin
1,5 su bardağı un
1 paket vanilin
4 adet yumurta
YAPILILIŞ ŞEKLİ:
Kalıbı margarinle yağlayıp, derin bir kasede bütün malzemeye iyice karıştırıp kalıba yayın. 170 derecede yaklaşık olarak 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra fırından çıkarın.Diğer tarafta 2,5 su bardağı suyla 1 su bardağı şekeri eritip bir taşım kaynattıktan sonra ılımaya bırakın. Ilık şerbeti soğuyan keke dökün. Daha sonra hindistan cevizi serpip servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder