9 Nisan 2012 Pazartesi

ET YEMEKLERİ

MAKBULE
Malzemeler
750 gram kuşbaşı et
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
3-4 adet orta boy patates,
1 çay bardağı konserve bezelye,
1 adet orta boy havuç,
tuz, karabiber,
1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı mısırözü yağı,
Tuz
Patatesleri kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 adet et suyu tableti (arzuya göre)

Yemeğin Tarifi  
Pirinci sıcak tuzlu suda 15-20 dakika bekletelim.
a- Etleri düdüklü tencereye alalım. Üzerine biraz çıkacak kadar sıcak su ekleyelim. Orta hararetli ateşte haşlayalım. Etler yumuşadığında içine tereyağını, tuzu ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirelim. Konserve bezelyeleri ve haşlayıp, küp küp doğradığımız havucu ekleyip, yayvan bir tencereye yerleştirelim.
b- Patatesleri yarım parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde keselim. Kızgın sıvı yağda yarı yarıya pişecek şekilde kızartalım. Etlerin üzerine bir sıra patates döşeyelim. Arzuya göre tencerenin kenarlarına da bir sıra patatesi dik olarak yerleştirelim.
c- Pirinçlerin suyunu süzüp, nişastası gidene dek birkaç su yıkayalım. Sularını süzelim. Ayrı bir tencereye sıvı yağı alıp, kızdıralım. Pirinçleri şeffaflaşana dek kavuralım. Kavrulan pirinçleri yayvan tenceredeki patateslerin üzerine yayalım. 3 su bardağı sıcak suya arzuya göre 1 et suyu tabletini ve yeterince tuzu ilave edip, karıştıralım. Et suyu eridiğinde tencerenin kenarından yavaşça suyu boşaltalım. Tencerenin kapağını örtüp, ağır ateşte pirinçler suyunu çekip, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Ateşten alıp, tencerenin üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika demlenmeye bırakalım. Tencereyi düz bir servis tabağına ters çevirerek yemeğimizin şeklini bozmadan özenle çıkartalım.

MANTARLI ET SOTE

Malzemeler
750 gr dana kuşbaşı
500 gr mantar
1 adet büyük kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
1 adet domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı Domates salçası
1 çay kaşığı Biber salçası
Tuz
Toz Karabiber
Toz Kırmızı biber
Kimyon
1,5-2 su bardağı sıcak su
1 çay bardağından biraz az mısırözüyağı
1 yemek kaşığı margarin

Yemeğin Tarifi  
1. Etleri sudan geçirip 1 litre su ile düdüklüde 25 dk pişirin.

2. Etler pişerken, kuru soğanı, yeşil biberi, domatesleri yemeklik doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun.
3. Mantarları güzelce yıkayıp dörde yada beşe istediğiniz şekilde doğrayın. ( Mantarları limonlu suda bekletirseniz kararmaz)
4. Etleri 25 dak sonunda genişce bir tencereye alın. İçerisine 1 kepçe düdüklüdeki et suyundan koyun.
5. Orta hararetli ateşte biraz suyunu çekene kadar pişir.
6. Doğranmış soğan, yeşil biberleri ve bir yemek kaşığı margarini (tercihe bağlı) tencereye ilave edin.
7. Soğan ve biber leri 5-7 dk ara ara karıştırarak pişir.
8. Daha sonra mantarları, domates, domates ve biber salçasını ilave et. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişir.
9. Sıcak suyu ilave et (bunun yerine düdüklüdeki et suyundan da koyabilirsin fakat ağır olur. ) ve sarımsakları içine doğra , 15-20 dk en kısık ateşte pişir. Etlerinden bir tane al, pişip pişmediğini kontrol et. Pişmiş ise altını kapat sıcak olarak servis yap. Pişmemiş ise biraz daha kaynattıktan sonra altını kapat. Etin suyunu siz istediğiniz gibi ayarlayın.
KİRDE

Malzemeler
1 Kg Kuzu Eti
1 Kg Yufka
1.5 Çorba Kaşığı Tereyağı
5 Adet Biber
3 Adet Domates
Tuz , Karabiber , Kekik
Yemeğin Tarifi  
Yufkaları dörde bölün. Sıcak fırında kurutun. Kuzu etini, üstünü örtecek kadar su koyup, haşlayın. Et suyunu çekince ince ince doğranmış biberleri ekleyin. Et tamamen piştikten sonra da kuşbaşı doğranmış domatesleri, tuz, karabiber ve kekiği ilave edin. Eti kemiklerinden sıyırıp, ince ince didin.
Fırında kuruttuğunuz yufkaları eti haşladığınız su ile ıslatın. Bir tepsiyi yağlayın. İçine ilk önce et suyu ile ıslatılmış bir tabaka yufka koyun. Yufkanın üzerine ince bir tabaka yağ sürün. Etin bir kısmını yufkanın üzerine yayın. Üzerine ikinci bir tabaka yufkayı serip, yağlayın. Üzerine bir sıra daha et yayın. Öbür tabakaları da aynı şekilde hazırlayıp, bütün malzemeyi kullanın. En üste de yufka serin.
Yufkanın üzerini yağlayıp, tepsinin üzerine bir tabak oturtun. Tepsiyi ateşe koyun. Arada bir kirdenin altını kontrol edin. Kızarınca, kapağın yardımıyle tepsiyi altüst edin. Gerekirse yanlardan tepsiye yağ ilave edin. Kirdeyi ateşten indirmeden önce üzerine çekeceği kadar et suyu dökün. Bir müddet daha tepsiyi ağzı kapalı olarak bekletin. Dinlenme süresi bittiğinde ateşten alıp, sıcak olarak servis

BEĞENDİLİ KEBAP
Malzemeler
600 gr Kuzu kuşbaşı
110 gr margarin
100 gr Soğan
1 çorba kaşığı Domates salçası
1 tatlı kaşığı Tuz
Baharat torbası
2.5 bardak Su
1 Kg Patlıcan
80 gr Un
1 lt Süt
80 gr Kaşer peyniri rendesi
1/2 adet Limon
Yemeğin Tarifi  
Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, küçük küpler halinde doğrayın. Yağı, orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin. Ateşi açın. Etleri bir kevgirle ara sıra karıştırarak, 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar sote edin. Soğanı tenceredeki etlere ilave edin. Yine ara sıra karıştırarak, birkaç dakika daha pişirin. Salçayı katın. Ara sıra karıştırmaya devam ederek, birkaç dakika da salçayı kavurun. Tuzunu serpin. Baharat torbasını ilave edin.
Ateşi kısın. Tencerenin üzerine bir tas kapayın, 1 bardak sıcak suyu, tasın kenarından dökün. Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Kebabı ağır ateşte 8-10 dakika pişirin.
Tenceredeki malzeme suyunu çekince, kalan 1 1/2 bardak sıcak suyu koyup, yine ağır ateşte, yaklaşık 20 dakika, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu süre içinde, ara sıra tencerenin kapağını açıp, etlerin pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse pişirme süresini uzatın.
Bu arada kebap suyunu çekerse, bir miktar sıcak su ilave edebilirsiniz. Kebabın, tencereyi ateşten aldığınızda, yaklaşık 1 bardak salçası olmalıdır.
Kebap pişerken bir yandan beğendiyi hazırlayın. Bunun için büyükçe bir tencerenin içine 1/2 limonun suyunu sıkın, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Patlıcanları tercihan kömür ateşinde, bu mümkün değilse kızgın yağda ya da fırında, gerektiğinde alt üst ederek, yumuşayıp yer yer su sızdırmcaya kadar pişirin. Saplarından kesip, tuz ve limonun bulunduğu tencereye koyun. Üzerlerini örtecek kadar su ilave edip, soğumaya bırakın.
Soğumuş patlıcanların kabuklarını keskin bir bıçakla soyup, atın. Patlıcanların etli kısımlarını bir başka kaba aktarın.
Sütü bir taşım kaynatıp, bir kenara alın. Yağın kalan 80 gramını orta boy bir tencerede, orta ateşte ısıtın. Yağ kızmaya başlayınca ununu ilave edin. Meyaneyi, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak pişirin. Un sararmaya başlayınca birkaç dakika daha pişirip, tencereyi ateşten alın. Bir kenarda ılınmaya bırakın.
Meyane ılınınca tencereyi tekrar orta ateşe oturtun. Sıcak sütü, tahta bir spatulayla sürekli karıştırarak, azar azar meyaneye yedirin. Çok ağır ateşte 10 dakika pişirin.
Patlıcanları iyice sıkıp, çok ince kıyın. Patlıcanları ateş üzerindeki meyaneye ilave edin. Yumurta teliyle karıştırarak 5-6 dakika daha pişirin. Kaşer peyniri rendesini ilave edin. Karıştırın. Beğendiyi ateşten alın.
EKMEKTE ANTRİKOT
Malzemeler
4 Dilim Tost Ekmeği
4 Adet Antrikot
4 Dilim Çedar Peyniri
1/2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Kase İnce Kıyılmış Dereotu
Yemeğin Tarifi  
Öncelikle mantarları yıkayıp, 15 dakika limonlu suda bekletin. Dört parçaya kesip teflon tavaya koyun. Üzerine bir tutam tuz serpin.
Mantarlar suyunu bırakıp çektikten sonra tavaya yarım çorba kaşığı tereyağı ve ince kıyılmış 1 kase dereotunu ekleyin. Birkaç dakika daha pişirin.
Başka bir tavada antikotları kısık ateşte kendi yağıyla kızartın. Antrikotlar kızardıktan sonra tavada kalan etin yağına ekmekleri batırın. Daha sonra ekmeklerin üzerine antrikot , mantar sote ve en üste de çedar peynirini koyun.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15 dakika pişirin, servis yapın.

ELBİSTAN TAVA

 Malzemeler
250 gram kuşbaşı kuzu eti
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet ince doğranmış arpacık soğanı
1 adet domates
1 diş sarımsak
tuz
1 adet patlıcan
Kızartmak için: sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet sivribiber
Yemeğin Tarifi  
250 gram kuşbaşı kuzu etini haşlayın. Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağın alıp, eritin. Sırasıyla 1 adet ince doğranmış arpacık soğanı ve domatesi koyup, sote edin.
Etin haşlandığı sudan 1 çorba kaşığı ilave edin. Bir taşım kaynatın, 1 diş dövülmüş sarmısağı ve tuzu ekleyin. Daha sonra tavayi ocaktan alın.
1 adet patlıcanı alacalı soyup, dilimleyin. Tuzlayıp bir süre bekletin. Patlıcan dilimlerini yıkayip kurulayın. Sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları içine atın. Rengini kaybettirmeden kızartın.
Biberin çekirdeklerin çıkarıp, ince ince doğrayın. Biberleı de aynı tavada birkaç dakika çevirin.
Etleri bir güvece yayın. Üzerine patlıcanları dizin. Sırası ile, yoğurt, domates sote ve biberleri üzerine ilave edin. Kaşar peyniri rendesini üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına verin. Kaşar peyniri kızarınca fırından çıkarıp, servis yapın.
AŞKIN DORUĞU

Malzemeler
2 Soğan
2 Havuç
1 Kereviz
1 Sap Pırasa
1,2 kg Patates
1 Demet Dereotu
1 Çorba Kaşığı Margarin
2 Et Suyu Tableti
1 Defne Yaprağı
1,3 kg Dana Fileto
500 gr Süt Kreması
Rendelenmiş Limon Kabuğu
Tuz, Karabiber

Yemeğin Tarifi  
Soğanları kabuklarını soymadan doğrayın. Havuç, kereviz ve pırasayı yıkayıp ayıkladıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın. Margarini bir tencerede eritin. Soğanları yağda kavurun. Sebzeleri ekleyip kavurmaya devam edin. 2, 5 litre su ilave edin. Et suyu tabletlerini ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp defne yaprağını ekleyin. Dilimlenmiş filetoyu tenceredeki karışıma ilave edip kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.

Bu arada patatesleri yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra sekize bölün. Dereotunu yıkayıp ayıklayın ve ince ince kıyın. 100 gr süt kremasını çırpıp limon kabuğu, tuz ve karabiberle tatlandırın.
Patatesleri haşlayın. Kalan süt kremasını dereotu ve suyu süzülmüş patatesle karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Eti tencereden alıp servis tabaklarına yerleştirin. Kremalı patates eşliğinde servis yapın.
Öneri: Tencerede kalan et suyundan çorba yapabilirsiniz. Bunun için et suyunu bir süzgeçten geçirin. Bir miktar su ve şehriye ekleyip tekrar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder