Zeytinyağlı Enginar
Malzeme : 6 adet enginar, 130 gr. arpacık soğanı, 2 adet havuç, 3 adet patates 1,5 bardak zeytinyağı, 1 demet dereotu, 2 kaşık un, 1 kaşık şeker, 1 limon. Zeytinyağlı Enginar
Yapılışı : 1) Kök kısımları sert yeşil ve canlı enginarları alınız. 2) Dal kısımlarını alttan 4 – 5 cm. bırakarak kesiniz. 3) 5 cm. uzunlukta bırakıp üç kısmından fazlasını kesiniz. 4} Çanak yapraklar yarım veya 1 cm. bırakılarak taze kısmına kadar kırarak ayıklayınız. 5) Sap kısımlarını bıçakla köpre kısmına kadar kesiniz. 6) Limonla oyarak, limonlu, unlu suya atınız. 7) Patatesleri soyup sarmısak şekli vererek kesip hazırlayınız. 8 ) Havuçları da kazıyıp dörde bölün birer cm.’lik verev parçalara kesiniz. 9) Arpacık soğanları da soyup yıkayınız. 10) Temiz bir tencereye enginarların sap kısımları ortaya gelecek şekilde diziniz. 11) Ortasına doğranmış havuç, soğan, demet halinde dereotu koyunuz. 12) Zeytinyağını, tuzu, şekeri, suyu ve yarım limon suyunu koyunuz. 13) Üzerini kâğıtla kapatıp orta hararetli ateşte pişiriniz. 14) İnmesine yakın patatesi koyup pişiriniz. 15) Sebzeler ve enginar yumuşayıncaya kadar pişirip ateşten alınız. 16) Kâğıdını açmadan soğutunuz. 17) Servis tabağına enginarların göbek kısmı yukarı gelecek şekilde parçalamadan diziniz 18) Ortalarına kaşıkla sebzelerden kâfi miktar koyunuz. 19) Kalan sebzeleri de enginarların etrafına koyup suyunu da üzerlerine döküp servis yapınız
Zentinyağlı Bezelye
MALZEMELER
-YARIM KG BEZELYE
-1 ADET SOĞAN
-3/4 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
-1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
-1 ÇORBA KAŞIĞI TOZŞEKER
-YARIM DEMET DEREOTU
-1/4 LİMONUN SUYU
-TUZ
Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak, ayıklanmış bezelyeleri, üstünü hafifçe örtecek kadar su ile yarı yarıya pişene dek haşlayalım. Ateşten indirdikten sonra bekletelim. Bu arada küp doğranmış soğanı, sıvıyağda pembeleştirelim. Üzerine 1 çorba kaşığı salçayı ve 1 çorba kaşığı tozşekeri ekleyip, yarım dakika daha kavuralım. Ardından bezelyeleri haşlama suyuyla birlikte katalım. Tuzunu ayarlayalım. Bezelyeleri, ağır ateşte pişmeye bırakalım. İndirmeye yakın, kıyılmış dereotunu serpelim. Ateşten alıp soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra üzerine limon suyunu gezdirip, servis yapalım
Zeytinyağlı Ekşili Pırasa
MALZEMELER:
• 1 kilo pırasa
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı esmer şeker
• 2 adet soğan
• 1 adet limon
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• Maydanoz
• Tuz
HAZIRLANIŞI:
Pırasaları ayıklayıp yıkadıktan sonra, 7-8 santim uzunlukta doğrayıp, tekrar bunları ortadan ikiye kesin ve kibrit çöpü genişliğinde kıyın. Bir tencereye yağı ve salata soğanı gibi doğranmış soğanları ekleyin, pembeleşînceye kadar kavurun. Pırasaları ilave edip biraz da bununla kavurun. 1 bardak suyu, ezilmiş domates salçasını, tuzunu, şekerini, limon suyunu koyup orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp soğuyunca üzerine maydanoz serpip servis yapın.
Zeytinyağlı Ispanak Bastı
MALZEMELER
Ispanak (1 kg).
Pirinç (yarım su bardağı),
Domates (1 adet),
Soğan (2 adet orta boy),
Havuç (1 adet),
Kırmızıbiber (Yarım),
Zeytinyağı 1 (çay bardağı),
Limon (Yarım),
Toz şeker (1 tatlı kaşığı),
Sıcak su (2 su bardağı),
Tuz
HAZIRLANIŞI
1Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı dökün ve kızdırın. 2 adet orta boy soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Soğanları doğradıktan sonra, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
2 Bu sırada 1 adet havucu küçük küpler halinde kesin. Yarım sarı ve kırmızıbiberi de aynı şekilde küçük küpler halinde kesin. 1 adet domatesi küp küp doğrayın.
3 Tencereye önce doğradığınız havuçları ekleyin ve havuçların rengi çıkana kadar kavurun. Ardından doğradığınız renkli biberleri ilave edin.
4 1 kg ıspanağı doğrayın ve tencereye koyun. Ispanakların üzerine 1 tatlı kaşığı şeker ve yeterince tuzu ekleyin. Yarım limon suyunu da döktükten sonra tencerenin en üstüne kestiğiniz domatesleri ve yarım su bardağı pirinci koyun. Yemek kaynarken birkaç kez karıştırın.
Yemek kaynayınca tencereyi kısık ateşe alın. Tencerede kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Zeytinyağlı Bakla
Malzeme :
1 kg. bakla,
1 bardak zeytinyağı,
2 adet soğan, Yarım demet dereotu, 1 kaşık şeker,
1 limon, tuz.
Yapılışı :
1) Baklaları bol suyla yıkayıp kılçıklarını bıçakla incecik çıkarınız.
2) Zeytinyağını bir tencereye koyup kızdırınız.
3) Baklaları azar azar atıp börttürünüz.
Not : Ters çevirirken suyunu süzüp, üzerine servis tabağını kapatıp tencereyi ters çeviriniz. Sonra suyunu koyup servis yapınız.
4) Bir tencereye kalın halka halinde bir soğan koyunuz.
5) Baklaları kenarlarına diziniz.
6) Üzerlerine kalın soğanları koyup şekeri, suyu, yarım limonu koyup ağzını kâğıtla kapatıp pişiriniz.
7) Ateşten alıp üzerine kıyılmış dereotu serpiniz.
Yoğurtla servis yapınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder