11 Nisan 2012 Çarşamba

ZEYNİTYAĞLI YEMEKLER

Zeytinyağlı Enginar

Malzeme : 6 adet enginar, 130 gr. arpacık soğanı, 2 adet havuç, 3 adet patates 1,5 bardak zeytinyağı, 1 demet dereotu, 2 kaşık un, 1 kaşık şeker, 1 limon. Zeytinyağlı Enginar

Yapılışı : 1) Kök kısımları sert yeşil ve canlı enginarları alınız. 2) Dal kısımlarını alttan 4 – 5 cm. bırakarak kesiniz. 3) 5 cm. uzunlukta bırakıp üç kısmından fazlasını ke­siniz. 4} Çanak yapraklar yarım veya 1 cm. bırakılarak ta­ze kısmına kadar kırarak ayıklayınız. 5) Sap kısımlarını bıçakla köpre kısmına kadar kesi­niz. 6) Limonla oyarak, limonlu, unlu suya atınız. 7) Patatesleri soyup sarmısak şekli vererek kesip ha­zırlayınız. 8 ) Havuçları da kazıyıp dörde bölün birer cm.’lik ve­rev parçalara kesiniz. 9) Arpacık soğanları da soyup yıkayınız. 10) Temiz bir tencereye enginarların sap kısımları or­taya gelecek şekilde diziniz. 11) Ortasına doğranmış havuç, soğan, demet halinde dereotu koyunuz. 12) Zeytinyağını, tuzu, şekeri, suyu ve yarım limon suyunu koyunuz. 13) Üzerini kâğıtla kapatıp orta hararetli ateşte pişi­riniz. 14) İnmesine yakın patatesi koyup pişiriniz. 15) Sebzeler ve enginar yumuşayıncaya kadar pişirip ateşten alınız. 16) Kâğıdını açmadan soğutunuz. 17) Servis tabağına enginarların göbek kısmı yukarı gelecek şekilde parçalamadan diziniz 18) Ortalarına kaşıkla sebzelerden kâfi miktar koyu­nuz. 19) Kalan sebzeleri de enginarların etrafına koyup su­yunu da üzerlerine döküp servis yapınız

Zentinyağlı Bezelye

MALZEMELER
-YARIM KG BEZELYE
-1 ADET SOĞAN
-3/4 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
-1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
-1 ÇORBA KAŞIĞI TOZŞEKER
-YARIM DEMET DEREOTU
-1/4 LİMONUN SUYU
-TUZ
Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak, ayıklanmış bezelyeleri, üstünü hafifçe örtecek kadar su ile yarı yarıya pişene dek haşlayalım. Ateşten indirdikten sonra bekletelim. Bu arada küp doğranmış soğanı, sıvıyağda pembeleştirelim. Üzerine 1 çorba kaşığı salçayı ve 1 çorba kaşığı tozşekeri ekleyip, yarım dakika daha kavuralım. Ardından bezelyeleri haşlama suyuyla birlikte katalım. Tuzunu ayarlayalım. Bezelyeleri, ağır ateşte pişmeye bırakalım. İndirmeye yakın, kıyılmış dereotunu serpelim. Ateşten alıp soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra üzerine limon suyunu gezdirip, servis yapalım

Zeytinyağlı Ekşili Pırasa

MALZEMELER:
• 1 kilo pırasa
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı esmer şeker
• 2 adet soğan
• 1 adet limon
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• Maydanoz
• Tuz
HAZIRLANIŞI:
Pırasaları ayıklayıp yıkadıktan sonra, 7-8 santim uzunlukta doğrayıp, tekrar bunları ortadan ikiye kesin ve kibrit çöpü genişliğinde kıyın. Bir tencereye yağı ve salata soğanı gibi doğranmış soğanları ekleyin, pembeleşînceye kadar kavurun. Pırasaları ilave edip biraz da bununla kavurun. 1 bardak suyu, ezilmiş domates salçasını, tuzunu, şekerini, limon suyunu koyup orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp soğuyunca üzerine maydanoz serpip servis yapın.

Zeytinyağlı Ispanak Bastı

MALZEMELER
Ispanak (1 kg).
Pirinç (yarım su bardağı),
Domates (1 adet),
Soğan (2 adet orta boy),
Havuç (1 adet),
Kırmızıbiber (Yarım),
Zeytinyağı 1 (çay bardağı),
Limon (Yarım),
Toz şeker (1 tatlı kaşığı),
Sıcak su (2 su bardağı),
Tuz
HAZIRLANIŞI
1Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı dökün ve kız­dırın. 2 adet orta boy soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Soğanları doğradıktan sonra, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
2 Bu sırada 1 adet havucu küçük küpler halinde ke­sin. Yarım sarı ve kırmızıbiberi de aynı şekilde kü­çük küpler halinde kesin. 1 adet domatesi küp küp doğrayın.
3 Tencereye önce doğradığınız havuçları ekleyin ve havuçların rengi çıkana kadar kavurun. Ardından doğradığınız renkli biberleri ilave edin.
4 1 kg ıspanağı doğrayın ve tencereye koyun. Ispa­nakların üzerine 1 tatlı kaşığı şeker ve yeterince tuzu ekleyin. Yarım limon suyunu da döktükten son­ra tencerenin en üstüne kestiğiniz domatesleri ve yarım su bardağı pirinci koyun. Yemek kaynarken birkaç kez karıştırın.
Yemek kaynayınca tencereyi kısık ateşe alın. Ten­cerede kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Zeytinyağlı Bakla

Malzeme :
1 kg. bakla,
1 bardak zeytinyağı,
2 adet soğan, Yarım demet dereotu, 1 kaşık şeker,
1 limon, tuz.
Yapılışı :
1) Baklaları bol suyla yıkayıp kılçıklarını bıçakla in­cecik çıkarınız.
2) Zeytinyağını bir tencereye koyup kızdırınız.
3) Baklaları azar azar atıp börttürünüz.
Not : Ters çevirirken suyunu süzüp, üzerine servis tabağını kapatıp tencereyi ters çeviriniz. Sonra suyunu koyup servis yapınız.
4) Bir tencereye kalın halka halinde bir soğan koyu­nuz.
5) Baklaları kenarlarına diziniz.
6) Üzerlerine kalın soğanları koyup şekeri, suyu, ya­rım limonu koyup ağzını kâğıtla kapatıp pişiriniz.
7) Ateşten alıp üzerine kıyılmış dereotu serpiniz.
 Yoğurtla servis yapınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder